mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes8

Online : 6
Vaša IP : 18.216.251.37
MOZILLA 5.0,

Podporuju nás

Náš Biliardový klub je v plnej podpore obce Kanianka.
Reklamný prúžok
>> Ď A K U J E M E <<


Najbližší program

27.4. 3.kolo Junior cup, Senica

4.5. Challenge cup, 2. kolo, Trenčín

5.5. Kanianske biliardové hry, 5. kolo, hra č.8

 

Letný Turnaj Dvojíc – POINT Trenčín hra č.9
Spravodaj víkend 3/2013
Napísal Roman Čertík   
Pondelok, 21 Január 2013 00:00

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

namiesto plánovaného začiatku bol žiaľ cez víkend úplne iný a nečakaný program - a síce pohreb dlhoročného prezidenta nášho zväzu, p. Šrámka - česť jeho pamiatke!

Doma sa teda nehralo - nechám tu spravodaj z minulého týždňaˇ

O tom, čo sa udialo vo svete napíšem viac na budúci týždeň - pre nedočkavých: cez www.pro9.co.uk sa môžete čoto dozvedieť o Derby city Classics, a cez www.worldsnooker.com zase o "Shoot out" turnaji, kde sa hral jediný frame aj to na čas - vyhral Martin Gould.

Viac až o týždeň

Roman Čertík

 

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

 

Sezóna sa pomaly rozbieha – v biliarde zatiaľ pomaly, u nás zatiaľ na regionálnej úrovni, v snookri je však sezóna v plnom prúde a na programe bol jeden z TOP3 turnajov – pozývací Masters

 

Kanianske biliardové hry, 1.kolo ročníka 2013, hra č.9 a snooker

Hra č.9, 13 hráčov

Tak tu sa udiala málo vídaná vec – podarilo sa mi totiž vyhrať. O tom, že nepreháňam s tým málo vídaným, svedčí fakt, kedy naposledy sa mi vyhrať podarilo – keďže v pamäti som lovil márne, musel som zaloviť v archíve. A musel som veru začrieť hlboko, až do ročníka 2008, stalo sa to 22.6. v 6.kole, takže takmer 5 rokov. Ako k tomu došlo – do finále sme postúpili s Peťom Leitmanom, Peťo bez problémov, ja som mal vyrovnanejšie zápasy, ale podarilo sa. Vo finále som lepšie začal, viedol som 4:2, Peťo vyrovnal na 4:4 a mal ma už v podstate na lopate, ale za stavu 4:4 pri otvorenom stole mu na 6tke kikslo tágo a biela namiesto spodného falšu vyskočila a spadla spolu so 6tkou do tej istej jamky. Hru som s 3 guľami a bielou z ruky dohral. A potom som nejako pridal aj ďalšiu, pričom som si myslel, že hráme do 7 – ale Peťo ma podaním ruky presvedčil, že len do 6. Inak musím povedať, že Peťo sa ponáhľal, a to na hru nemá dobrý vplyv – nechal mi pár koncoviek, čo sa teda často nestáva. Obyčajne to býva práve naopak... Na delenom 3. mieste skončili Veis a Hronček. Na záver by som povedal, že dúfam, že sa aspoň v takejto zostave zídeme aj na ďalšom kole, 13 hráčov je oproti koncu minulého roka fajn. Bodaj by aspoň tak bolo počas celého ročníka.

Snooker, 8 hráčov

Aj tu sme sa vo finále stretli s Peťom – tu však jasne dominoval Peťo, na deviatke sa dá dohrať pár gulí, keď súper nedá niečo na konci, ale tu si každý musí uhrať svoje body sám a na to proti Peťovi nemám - Peťo hral o triedu lepšie a nemal som šancu. Na delenom 3. mieste skončili pán Hromádka a Hronček.

 

 

Zo sveta

 

Snooker, Masters

Na súťaži hrá tradične 16 najlepších hráčov podľa rebríčka (v niektorých rokoch boli aj nejaké predkolá pre hráčov s divokou kartou, tento rok nie). Víťaz vyhrá nezanedbateľných 175000 libier – to je veru dôvod dať do toho všetko, aj keď sa zápas nevyvíja v niečí prospech. Takých príkladov bolo veru na tohtoročných Masters viac ako dosť.

 

1. kolo

Hneď v prvom kole bolo ozaj na čo pozerať – a skoro všetci potencionálni favoriti takmer vypadli. Trebárs obhajca trofeje z Masters Robertson – prehrával s Dingom už 3:5, ale dokázal otočiť na 6:5. A to aj s kusom šťastia, pretože za stavu 5:4 mal Ding break 50 ale pri rozbíjaní červených od modrej mal smolu, keď si nenahral ani na jdenu z nich. Robertson zahral svoju typickú dlhú červenú, stôl dohral nábehom 62 a v rozhodujúcej hre pridal 90 hneď potom, ako mu Ding z rozstrelu nechal hrateľnú jednu červenú guľu... Na mále mal aj Trump – ktorého od prehry s Hawkinsom delilo už len pár gulí – nakoniec však tiež dokázal otočiť z 3:5 na 6:5. Zrejme úplne najhoršie bola na to svetová jednotka Selby – ten po mizernom výkone prehrával s Binghamom dokonca 1:5 – ale zatiaľ čo do tohto stavu bol Bingham 10x lepší ako Selby, od tohto stavu to bolo presne naopak a Selby otočil na 6:5. Nie nadarmo mu hovoria „comeback king“, čiže niečo ako majster v otáčaní zápasov – spomeniete si na to, ako vyhral svoje prvé Masters (1. kolo 6:5, 2.kolo 6:5, semi 6:5)? Alebo ako druhý titul na Masters získal, keď vo finále otočil s O’Sullivanom zo 6:9 na 10:9?

Najtesniejšie vyhral aj Dott s Maguirom v nie veľmi kvalitnom zápase – Maguire bol na seba tak naštvaný, že nedal ľahkú guľu, že vzdal hru, hoci bolo na stole ešte dosť bodov a dostal automaticky pokutu 250 libier. Zaujímavý bol aj zápas Murphyho z Waldenom – Walden dotiahol z 1:4 na 4:4 a potom mal aj šancu za stavu 4:5, ale opäť sa ukázalo gentlmenstvo v snookri – Walden sa priznal k faulu na čiernu, ktorý nikto iný nevidel, a tým sa dostal do pozície, že vo frame už potreboval snooker... Zaujímavé, že zrovna deň pre zápasom Murphy porovnával rozdielnu úroveň etiky a fair play vo futbale a v snookri, pričom hneď v ďalšom zápase sa ukázal aj názorný príklad a potvrdenie, že tieto 2 úrovne sa ozaj porovnávať dajú len veľmi ťažko.

Aj Williams otočil zápas – síce „len“ z 1:4 na 6:4, ale aj to určite stojí za zmienku. Rovnako ako zápas Higginsa s Carterom – Carter viedol 2:0, ale počas ďalších 4 hier dal dokopy len jedinú guľu, a hoci znížil na 4:3, viac už pridať nedokázal. V poslednom zápase (v skutočnosti v prvom na turnaji) Allen po vyrovnanom začiatku (2:2) hladko 6:2 zdolal debutanta na turnaji, Marka Davisa.

 

Štvrťfinále

No a diváci sa rozhodne nenudili ani vo štvrťfinále. Hneď to prvé malo vynikajúcu úroveň – Robertson zahral v zápase 4 century breaky, vrátane toho v rozhodujúcej hre za stavu 5:5. A ten break začal po údere, ktorý Robertson označil ako „za daných okolností jeden z najlepších strkov môjho života“. O čo išlo? To si môžete pozrieť tu:

http://eurosport.yahoo.com/video/robertson-greatest-shot-life-102623346.html

Dobrý bol aj prvý komentár k tomuto videu-že prečo to toľko vymeriaval, veď tá biela čiara mu jasne ukazovala, ako to má zahrať :-)

Ani Murphy s Higginsom nezaostali, čo sa dramatickosti týka, aj keď kvalitou zápas sa tým predchádzajúcim zaostával. Higgins viedol 4:1, Muprhy vyrovnal na 4:4. Potom sa Higgins opäť ujal vedenia 5:4, a za stavu 49:36 v 10. hre mal šancu zápas ukončil – nedal však tretiu červenú od konca a Murphy vyrovnal. A Higgins mal veľkú šancu aj v rozhodujúcej hre – majúc nábeh 51 si zle nahral na farebnú a musel hrať ťažkú modrú, ktorú mu vyklepalo – a Muprhy stôl nábehom 66 dohral. Po zápase hovoril Muprhy, že hoci Higgins nehral dnes zďaleka tak dobre, ako vie, stále ho je extra ťažké poraziť. No a Higgins bol veľmi stručný – „mal som šancu aj na 6:4 aj na 6:5 a jednoducho som ich zahodil“. Zvyšné 2 štvrťfinále boli prekvapivo jednoznačné – pri tom prvom, Trump proto Dottovi by to až také prekvapenie nebolo, keby to neskončilo 6:1 v prospech Dotta – ten hrá totiž celú sezónu dosť slabo... Katastrofálny výkon Trumpu nebol záhadou len pre prítomných divákov, ale aj pre Trumpa samotného, ktorý svoj výkon označil za najhorší odvtedy, ako prerazil do snookrovej špičky, čiže cca 2 roky. Rovnakým výsledkom skončil aj zápas medzi Selbym a Williamsom, aj s podobným komentárom od Williamsa: „takto zle ako teraz som počas svojej profi kariéry nikdy nehral. Nedal som toľko ľahučkých gulí, až je to hrozivé. Bolo to na zlomenie tága, alebo jeho zahodenie do hľadiska. Selby nič nehral (slušne povedané – Williams použil výraz rubbish – po našom doslova odpadky) a aj tak ma porazil 6:1. A k chýrom, že sa chystám skončiť – určite nie. A k tomu, že požiadam Steva Davisa, aby ma trénoval – tak hlboko by som neklesol, aby som žiadal Steva o pomoc.“

 

Semifinále

V prvom Murphy prehral s Robertsonom 2:6 a ten sa tak priblížil o krok bližšie k tomu, aby len ako štvrtý hráč v histórii vyhral Masters 2 roky po sebe (Thorburn, Hendry a Hunter sú tí traja, ktorí to dokázali). Mohol však kľudne aj prehrať, pretože Murphy mal šancí dosť, napr. za stavu 2:1 viedol 68:0 už len s 5 červenými na stole, Robertson však získal aj potrebný snooker a hru vyhral. Za stavu 3:2 viedol Murphy 43:0, a za stavu 5:2 56:6 – všetky tieto hry však dokázal Robertson uchmatnúť. Po zápase sa sťažoval, že v Austrálii mu vôbec nevenujú pozornosť – že ak vyhrá celý turnaj, nejaká zmienka možno bude (bude však musieť zahrať 9 century breakov v rade), ale keď nevyhrá, tak nebude nič. Ale, že predsa len možno nejakú šancu má, keďže Tomič vypadol z Australian Open.

Druhé semfinále bolo typické Selbyho – hral opäť slabo, prehrábal už 1:4 (keď som to vypol, lebo som pri tom zaspával). Selby dotiahol na 4:4, ale Dott v nasledujúcej hre získal snooker, ktorý potreboval a vynútil si respotted black. Selby tú čiernu potom nedal a Dott áno. Selby však dokázal na 5:5 nábehom 65 a potom vyhral aj rozhodujúcu hru. Po zápase hovoril, že zle spal a bol bez energie. Dott povedal, že nemá nič proti Selbymu, že to je jeho spôsob hry, ale že bol unudený k slzám (doslovný preklad – po našom skôr – na smrť unudený – ale to je taký nie pekný zvrat). Že je tiež zaujímavé, že Selby tak buduje hry, že gule sú rozhádzané kade tade

 

Finále

Selby sa asi dobre vyspal, lebo hral oveľa lepšie ako deň predtým, pridal dokonca aj century – jeho prvé a posledné na Masters (Robertson 6), po prvej session viedol 5:3, potom dokonca 8:3. Až vtedy začal Robertson tlačiť, dotiahol na 8:6 a mal šancu, ale Selby dal haluškou červenú a potom pridal aj ďalšiu hru – vyhral tak 3x Masters, a nielen to, od sezóny 2002/2003 jeprvý hrýč, ktorý vyhral 2 turnaje veľkej trojky po sebe (UK Champ, Masters, Majstrovstvá sveta) – Williams vyhral v tom roku aj Majstrovstvá sveta a to by rád dokázal aj Selby. Inak Selby vlastne vyhral už 3 turnaje po sebe – UK Championships, EPTC v Mníchove a teraz Masters – vyhral tak 14 zápasov po sebe, vyhral 125000+10000+175000 libier a potvrdil, že svetovou jednotkou nie je náhodou.

 

 

Ďalší program:

Najbližšiu sobotu 26.1. bude 1. Kolo Slovenského pohára a o týždeň neskôr, 2.2. 1. kolo ligových súťaží 2012 – Extraligové družstvo hrá doma s Alpiou Martin, druholigová rezerva hrá tiež s Martinom, konkrétne s družstvom WAX a vonku.

 

Posledná úprava Pondelok, 28 Január 2013 10:22
 

Priestory pre klub poskytuje

Reklamný prúžok