mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes108

Online : 4
Vaša IP : 3.138.141.202
MOZILLA 5.0,

Podporuju nás

Náš Biliardový klub je v plnej podpore obce Kanianka.
Reklamný prúžok
>> Ď A K U J E M E <<


Najbližší program

20.4. Slovenský pohár, 4. kolo, Galaxia Bratislava

20.-21.4. LINEAS 3, Prešov (snooker)

27.4. 3.kolo Junior cup, Senica

 

Letný Turnaj Dvojíc – POINT Trenčín hra č.9
Spravodaj víkend 49/2012
Napísal Roman Čertík   
Pondelok, 10 December 2012 00:00

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

 

minulý týždeň som nemal čas písať – tak teraz to hádam dobehnem. A je aj o čom – Mjastrovstvá Slovenska v hre č.9, posledné kolo Kanianskych biliardových hier, Majstrovstvá sveta juniorov a wheelchair v hre č.9 no a aj UK Championships v snookri

 

Majstrovstvá Slovenska v hre č.9, Nové Zámky, 43 hráčov

Majstrovstvá boli dobre obsadené, z TOP10 nikto nechýbal. Nečudo, najmä na konci desiatky bolo husto – a Daubner sa slabým výsledkom (25. miesto) takmer o to posledné miesto v TOP10 pripravil. Nášmu Krovinovi chýbala jediná výhra k tomu, aby ho nakoniec predbehol. Poďme ale po poriadku – na MSr sme mali až 4 zástupcov – popri tradičných Leitmanovi, Krovinovi a Matúšovi Hromádkovi (ktorý u nás hráva ligu) sa tentoraz pridal aj Leo Švec, ktorý má teraz viac času a pomaly sa vracia k biliardu. Tak nech mu chuť vydrží – aj napriek tomu, že na týchto MSr to úspech nebol – po vcelku vyrovnanom zápase s Michalíkom (4:7) prehral hladko s Daubnerom 0:6 a skončil na 33. mieste – podobne ako Matúš Hromádka (Cuninka 1:7, Szabo 2:6). Leitmanovi a Krovinovi sa darilo podstatne viac – obaja sa dostali do štvrťfinále z vyhratej strany – Leitman po výhrach s Víchom 7:3, Michalíkom 7:4 a Petrovicsom 7:4, Krovina po výhrach nad Krommelom 7:1, Mrvom 7:4 a Tomášom Latikom 7:6. V štvrťfinále im to však nevyšlo – Krovina prehral tesne 6:7 s Koniarom a Leitmanovi zápas s Klobučníkom nevyšiel, Milan už bol navyše rozohratý – 0:7 však znie aj tak čudne... Klobučník však už bol rozbehnutý, o čom svedčí semifinále s Cuninkom 7:1 a koniec koncov aj to, že nakoniec získal titul, po finálovej výhre nad Poláchom 7:5. Všetkým medailistom aj tým, čo uspeli gratulujem.

 

Poradie:

  1. Klobučník
  2. Polách
  3. Cuninka a Koniar

     5. Leitman, Krovina, Konárik, Hajdúch

 

Kanianske biliardové hry

Hra č.9

Žiaľ, aj posledné kolo bolo málopočetne obsadené, ale aspoň 10 nás bolo... Bolo tradične dvojnásobné bodovanie, ako vždy posledné kolo v ročníku a teda väčšia šanca, že sa v celkovom poradí niečo zmení. Turnaj vyhral Leitman pred Čertíkom, tretí skončil Veis – tieto výsledky v celkovom poradí v kategórii OPEN zmeny na pohárových priečkach nepriniesli a tak prvé tri miesta zostali nasledovné:

 

Celkové poradie 2012

  1. Leitman     1920 bodov
  2. Krovina     1440 bodov
  3. Čertík      1150 bodov

 

V kategórii neregistrovaných hráčov sa už zmeny udiali – Mirovi Mokrému stačilo 4. miesto a 200 bodov na to, aby sa posunul až na druhé miesto v tejto kategórii, za suverénneho Jantošku. Tretie miesto uhájil len 13-ročný Filip Drexler a získal svoj prvý pohár. Treba dodať, že ak tento talentovaný chlapec pri biliarde zostane, nemusí byť posledný

 

Celkové poradie 2012

  1. Jantoška    810 bodov
  2. Mokrý       300 bodov
  3. Drexler     295 bodov

 

Snooker

V snookri nás bolo 8 a tu dvonásobné bodovanie zmenu na pohárových priečkach prinieslo – Krovina svojou neúčasťou „ponúkol“ svoje druhé miesto do „dražby“ a Jantoška ho výhrou v tomto kole aj získal. Finálovým súperom mu bol Mokrý – zaujímavé, že hrali spolu aj 1. kolo – tam vyhral Mokrý, takže Jantoška turnaj vyhral tou najdlhšou možnou cestou. Tretí skončil Leitman, štvrtý už spomínaný Drexler.

 

Celkové poradie 2012

  1. Leitman     1690 bodov
  2. Jantoška    1290 bodov
  3. Krovina     1090 bodov

 

Kompletné celkové poradie v biliarde aj snookri nájdete na zvyčajnom mieste našej stránky. V krátkej dobe upravím aj „večné tabuľky“.

 

Ktožehovie, či aj „večné“ nezostanú – uvidíme, čo urobíme na rok, lebo Kanianske biliardové hry mali tento rok slabú účasť ...

 

 

Majstrovstvá sveta juniorov a wheelchair

juniori

Nemci mali v štvrťfinále až 3 hráčov, ale do semifinále postúpil len jeden – Bongers, ďalšími boli Belgičan Lauwereyns, zástupca Severného (Tureckého) Cypru Mehmetcik ako aj Taiwančan Liu. V semifinále Liu porazil Mehmetcika 9:8 a Bongers Lauwereynsa 9:7. No a Liu potvrdil, že na Taiwane sa o budúcnosť ich výborného biliardu báť nemusia – finálovou výhrou nad Bongersom 9:5.

 

juniorky

O postup do semifinále z vyhratej strany sa dostali 2 európanky – Czuprynska z Poľska a Khodajeva z Belgicka. Obe svoje súboje prehrali – Czuprynska s Nikaragujčankou Garcia a Khodajeva s Taiwančankou Kuo. Obe však postúpili do semifinále z prehratej strany, v semifinále si súperky vymenili – a obe vyhrali : Czuprynska – Kuo 7:3, Khodajeva – Garcia 7:4. No a finále bolo zvláštne, pretože skončilo kanárom – Khodajeva vyhrala s Czuprynskou 7:0.

 

 

wheelchair:

Vo finále sa stretli 2 legendy v tejto kategórii – Fín Tahti a Švéd Larsson – titul, už jeho tretí, získal Larsson po výhre 7:3. 3. miesto získali zástupcovia z UK (Kimberley) a Írska (Dinsmore)

 

 

Kompletné výsledky nájdete na:

http://www.epconline.eu/drawresults.asp?db=wpatour&dbaccount=siteman&showtab

 

 

UK championships v snookri

Tradičný turnaj, ktorý patrí k 3 najvýznamnejším (UK Championships, Masters a Majstrovstvá sveta) – ktoré sú známe aj pod menom „BBC tournament“, pretože iba z týchto troch vysiela BBC.

 

1. kolo (posledných 32)

Každý turnaj prinesie nejaké prekvapenie – výnimkou nebol ani tento turnaj. A tentoraz to bolo aj prekvapenie nemalé – Judd Trump, obhajca prvenstva a aktuálna svetová jednotka bol favoritom nielen na výhru v prvom kole, ale aj celého turnaja, duľom, keď viedol 5:2 – ale majúc veľkú šancu na výhru dostal „kick“ a odvtedy sa mu prestalo dariť až tak, že prehral 5:6. Jeho súperom bol 50. hráč rebríčka Mark Joyce. A to nebolo všetko – vypadol aj Mark Williams – s Markom Kingom 4:6. Povedali by ste, že Kinga neporazil od roku 2004? Z nasadených prehrali ešte Walden s Belgičanom Brecelom – ten je až 74. v rebríčku – a ako vie zahrať dobre (napríklad na kvalifikáciu na tento turnaj potrebuje z hĺbky svojho rebríčkového umiestnenia 4 výhry), tak vie zahrať aj zle a vypadnúť hneď v prvom kole (kvalifikácie). Vypadol aj Mark Allen, ktorý bol donedávna vo výbornej forme (s Marco Fu 3:6), a napokon aj Ding, ktorý vypadol s Dayom 4:6 a 2. kolo tak bolo tento raz bez čínskej účasti

 

2. kolo (posledných 16)

Doterajší najlepší výsledok Marka Joyce-a bolo štvrťfinále na UK Championships 2010 – keď v prvom kole porazil Trumpa a v druhom Cartera. Tentoraz to vyzeralo na rovnaký scenár, ale Carter bol proti – po výhre 6:2 sa z postupu tešil on. Výbornú formu si od začiatku sezóny drži Bingham – dôkazom je výhra na Maguirom 6:4 a postup do štvrťfinále tohto významného turnaja. Ďalej postúpil aj Brecel – pre ktorého to je už teraz najlepší výsledok v kariére. Zápas nemal úroveň a Kingovi nestačilo ani vedenie 3:0 – Brecel otočil na 6:4. Dott prehral s Murphym 2:6 a najmä jeho poznámky na pozápasovej konferencii boli zaujímavé – „nemyslím, že je ešte niekto iný v TOP16, ktor vie hrať tak mizerne ako ja, myslím, že by som asi aj mal skončiť – ale nekončím, nebojte sa. Len nechcem celý zvyšok kariéry prehrávať – takže s tým budem musieť niečo robiť, lebo momentálne nie som dosť dobrý“. Murphy diplomaticky povedal, že ešte nevidel nikoho iného, kto by mal toľko smoly v jednom zápase ako Dott proti nemu... Ďalej postúpili aj Stevens (6:4 vs. Fu), Robertson (6:2 vs. Hawkins) a Selby (6:4 vs. Day). Už tam chýbal len Higgins – ale chýbať aj bude. Keď to už už vyzeralo, že zase dokáže jeden zo svojich kúskov, kvôli ktorému ho volajú „Wizard of Wishaw“, tak to spackal – prehrával 5:2, na 5:3 znížil svojou siedmou 147kou v kariére, vyrovnal na 5:5 a hoci prehrával 53:0, chýbala mu už len ružová a čierna. Na ružovú však hral s falšom, aby si nahral dobre na čiernu – a nedal ju. Nasledovala krátka výmena v hre na istotu a potom sa Davis odvážil na ťažkú lízačku do rohovej jamky, ktorú aj dal a tým si zabezpečil výhru.

 

štvrťfinále

Tak vo štvrťfinále sa tiež diali zaujímavé veci. Zápas Robertsona so Selbym som aj chvíľu pozeral, ale išli na mňa driemoty, tak som šiel radšej spať – to bol 2:0 pre Robertsona, Selby hral dosť zle. Na midsession sa šlo dokonca za stavu 4:0 pre Robertsona – ale po návrate z prestávky sa zápas kompletne zvrtol – Robertson už neuhral ani jedinú hru a prehral 4:6. Selby bol pochopiteľne unesený – to sa každý deň nestáva. Navyše dostal šancu, v ktorú tak skoro asi ani nedúfal – ak vyhrá semifinále, bude opäť svetovou jednotkou.

Jeho súperom bude Mark Davis, ktorý zdolal Stevensa 6:4 – toto bude už jeho 3. semifinále v tomto roku – a verte alebo neverte, 40 ročný Davis až do tohto roku v semfinále vôbec nebol... Sám po zápase povedal, že dostať sa prvý raz do TOP16 v 40 rokoch bude asi niečo hodné zápisu do knihy rekordov.

17-ročný Brecel mal Murphyho 2x už už na lopatkách, ale ani jednu šancu nevyužil. Najprv za stavu 5:4, keď nedal ružovú a Murphy vďačne vyrovnal. Potom v rozhodujúcej hre mal Murphy „kick“ majúc 42 bodový nábeh, Brecel mal už už dohratý stôl, ale nenahral si dobre na ružovú a tú vyklepal v jamke. Murphymu viac nebolo treba, s úľavou dohral a postúpil. Po zápase povedal, že niekoľkokrát si bol istý, že už vypadol, a že pocit úľavy po takomto víťazstve je asi dvakrát taký silný, ako keby vyhral 6:0 a zahral pri tom štyri 147ky...

Jeho súperom v semifinále bol Ali Carter, ktorý vyradil Binghama 6:4.

 

semifinále

A práve semifinále medzi Murphym a Carterom bolo najdramatickejším zápasom UK Championships. Carter viedol po prvej session 5:3 a Murphy teda potreboval v druhej session dorbý štart. Zhral 46 bodový nábeh, ale pustil na stôl Cartera a ten stôl 79 bodovým nábeho dohral. V nasledujúcej hre to bolo naopak – Carter sa zasekol na 51 a Murphy mu frame 59 bodovou dohrávkou frame uchamtol. Lenže ďalšie 2 vyhral Carter – a na midsession sa išlo za stavu 8:4 pre Cartera. Ale to bynebol Murphy (kto si pamätá – Wuxi Classics vyhral vo finále s Dingom 9:8, hoci prehrával 2:8), aj Stevensa na MS vyradil 13:12, hoci prehrával 7:12. A nevzdal to ani tentoraz – po návrate z midsession zahral 79, potom pridal rozkúskovanú ďalšiu hru s najvyšším nábehom 49. A Carter sedel aj ďalej – v rýchlom slede nasledovali nábehy 105 a 78 – a 8:8. V rozhodujúcej hra mal ako prvý šancu Carter – majúc 32 bodov však minul červenú s hrabľami. Murphy zahral 39 a potom istotu s 3 červenými na stole. Po krátkej výmene istôt zahral Murphy výbornú červenú do stredu a pridal 29 bodov, ktoré mu stačili na ďalší nezabudnuteľný comeback. Po zápase Murphy povedal, že cez midsession nebolo žiadne „umývanie hláv“ s trénerom, lebo nešlo o to, že by Murphy hral zle, ale Carter dobre. Potom ho však už Murphy k ničomu nepustil a povedal (na rozdiel od zápasu s Brecelom, ktorý mu ho viac menej v koncovke daroval), že Carter si zápas neprehral, ale že on sám si ho vyhral. No a Carter to viac menej potvrdil, keď povedal, že nebude sám seba za prehru veľmi viniť – mal síce zápas úplne pod kontrolou, ale potom hral Murphy neuveriteľne.

Druhé semfinále bolo kratšie – tiež bolo 8:4 s tým rozdielom, že Selby vyhral aj ďalšiu hru a okrem postupu do finále aj návrat na čelo rebríčka (po 5 týždňoch). Po zápase povedal, že už si ani nepamätá, kedy vyhral posldný turnaj, ale že by bolo fajn vyhrať jeden z 2 najväčších práve zajtra.

 

finále

Selby má ksutočne zaujímavú sezónu – raz nehrá nič (1. kolo Australian Open, 1. kolo Shnghai Masters), inokedy zase dobre – tento rok zatiaľ hlavne na PTC (1 výhra+1 finále). No ale tentoraz hral dobre a potvrdil to aj vo finále. Do stavu 6:6 (4:4 po prvej session) to bolo vyrovnané, ale posledné 4 hry vyhral Selby a tešil sa zo svojho najvýznamnejšieho bodovaného titulu (vyhral už 2x Masters, neviem, čo je významnejšie). Selby hovoril, že sa cíti čudne, pretože hral dobre skôr niektoré framy, ako celé zápasy a je zvláštne sedieť po takom výkone ako UK Champion. Tiež hovoril o svojom zranení – že nevie, či sa ešte vráti (to zranenie), ale ak áno, opäť urobí všetko pre návrat, lebo snooker miluje. Murphy hovoril, že je spokojný, že mu návrat k jeho útočnej hre priniesol hneď druhé miesto, a že titul Selbymu dopraje, pretože ho ľudia neprávom kritizovali. A práve preto bude ešte sladší, ako za iných okolností

 

Ďalší program:

V sobotu 15.12. sú na programe naše Slovak Masters, ktoré ukončia tohtoročnú sezónu (aj s našim zastúpením – Peter Leitman), ale udalosťou týždňa bude Mosconi cup, ktorý začína už dnes večer

No a potom už len biliardový oddych, aj keď nie taký dlhý, ako v lete :-)

Posledná úprava Pondelok, 10 December 2012 14:43
 

Priestory pre klub poskytuje

Reklamný prúžok